23 Temmuz 2009 Perşembe

Anne deyimleri

Annemin her zaman kullandığı bazı terimler/deyimler vardır. Herkesin annesine has böyle şeyler var di mi? Ben bunlara bayılıyorumm :) Acayip gülüyorum aklıma geldikçe, annem söylerken de gülüyorum. Çok fazla söyleyince ona da komik geliyor :)

* Düdük gibi: aldığım, giydiğim her şeye düdük gibi der. Olmaz yani bi türlü, ne giydiğimi beğenir, ne benim beğendiğimi beğenir. Hepsi ya kısadır ya dardır. Hatun bana laf söyler, kendi de benden farklı giyinmez.

* Saçlarını kurut, yüz felci olursun: bu deyim değil biliyorum ama o kadar yerleşti ki zihinme, saçlarını kuruttan sonra yüz felci olursun geliyor. lisede bir arkadaşımın annesi de "saçlarını kurut, beyin humması olursun" diyordu. artık pek demiyor ama özellikle küçükken, her banyodan sonra söylerdi. Çocukken nefret ederdim saçlarımı kurutmaktan, saçımı kurutmiycam diye ağlarken çekilen bi fotoğrafım bile var :)

* Ele minnet edeceğine çükünü kebap et de ye: buna gerçekten bayılıyorum. Aslında annemin değil, rahmetli anneannemin lafıdır. Hayat felsefesi olması lazım, açıklamaya gerek yok herhalde anlaşılıyor :)

* Azmış baş getirmiş: en güzelini sona sakladım, en çok buna gülüyorum. Yazarken bile kahkaha atıyorum. Baş getirmiş ne demek yaa :)) Bu da azmış, kudurmuş demek işte. Genelde benim için kullanılyor hahah :) İstekleri bitmiyor, sürekli bi baş kaldırma halinde anlamlarına gelebilir sanırım.

Lazca olanlar:

Annem kendi kültürüne çok sahip çıkmayan bir laz kızı. Ben anne bana lazca bi şeyler öğret dedikçe amaann diyip geçiştirir. Ama arada bir kullandığı şeyler var:

* fuşki ye: hayvan boku demek efendim fuşki, anne yaratıcılığına eşsiz bir örnek. Hopa dolaylarında kullanılıyor ama, başkalarından da duymuşluğumuz var.

* lali, afkurma: hoşt, havlama demek bu da. Genelde ısrarla bir şey istendiğinde veya hoş olmayan uzun konuşmalar yapıldığında, yeter artık sus anlamında kullanılıyor.

Yine aklıma gelirse yazarım. Siz de yazsanız ne güzel olur:)

7 yorum:

yagmur dedi ki...

bi de bu ele minnet etme olayının el s.kyle gerdeğe girilmez versiyonu mevcuttur,bir arkadaşımın annesi söylerdi hep:) bi de içinden çıkamadığımız her konuda s.kilmiş götün davası olmaz der bizi gülmekten komaya sokardı :)kulakları çınlasın,saygılar !

BEERREGULAR dedi ki...

Ben en çok "Lali! Afkurma!" yı beğendim. Bizim ailemizin büyükbabasından ve babasından iki ekleme yapmak isterim; büyük babam çok gürültü olunca "sükut durun" derdi. Babamın efsaneleşmiş dünya kadar lafı var (bkz. "Doğru senin İstanbul'da stajın vardı" ve "Devlet mi yöneteceksin?") ama bu başkadır. Kendisi dışarıdan bir yiyecek getirip de tadına bakamazsa kullanır: "Cücüklerimiz çıkalı sıcak boka hasret kaldık" diye... :))

Hesionka dedi ki...

hahhaha süpermiş bunlar!
annemle bende de tatarca kelimeler var bolca...

cürünüz (yürü)
kara(bak) ben donuna kara diorum (donna karan'a gönderme olarak ahahha)
yaramay (kötü, işe yaramaz)
öşek (dedikodu)
bala (çocuk)

tabi bunları normal konuşmaya katınca bişi anlaşılmıyor. "öşek var mı?" falan die
anneannem de "al bağla karaya geç karşısına ağla" der. bir de "bizim kız bizden kaçar, başını örter k.çını açar" bunu ilk söylediğinde küçüktüm ve gülmekten katılmıştım.

zaten ülkemizdeki bitakım kişicanların içinde bulunduğu duruma da benzemiyor değil tabi

Ova (Excuse My Reading) dedi ki...

ahahaha ay baş vermek nedir ya sivilce gibi

Martie! dedi ki...

Ben Lazca olanları biliyorum xD

Fuşkiyen ve afgurma'yı yazmışsın,bunun yanısıra gaybana da kullanılır xD Bir küfür olmamasına karşı en sevdiğim söz ; şima'dır.Çıplak taş anlamında kullanılır. Ör/ Şimaya basma oğlum xD

unusual dedi ki...

@senorita: arkadaşımızın annesine saygılar bizden :)
@ultima forsan: sükut dur'u çok sevdim :)
@Hesionka: bizim kız bizden kaçar, başını örter kıçını açar gerçekten şahane. Atalarımızın öngörüsü yüksekmiş:)
@merope: baş getirmek, lütfen ama :))
@Martielex: şima'yı bilmiyordum :) ander vardır asıl onu bilir misiniz? kaybana gibi bi şey o da. anderoğli ander şeklinde bir ikilemesi de vardır :)

Martie! dedi ki...

Ander yaylası yokmuydu bi onu biliyorum anderle ilgili xD