26 Şubat 2009 Perşembe

Slumdog Millionaire -- çok pis spoiler var, izlemeyen bakmasın--

Ben Hint filmlerini, Balkan filmlerini çok severim. Özellikle de aslında oyuncu olmayan kişilerin oynadığı filmleri izlemek bana daha cazip gelir.

Bir filmi izlemeden önce çok fazla şey biliyorsam, filmi izlemek daha az zevk veriyor bana. Slumdog Millionaire hakkında da sözlükteki yüzlerce entryi okumadan durabildim ve film hakkında en ufak bir bilgi sahibi olmadan izlemeye başladım. Tekrar uyarıyorum benim gibi insanlar varsa, yazının devamını okumasın.


---- spoiler -----

Artık yaşım mı geliyor nedir fena halde bi çocuk sevme durumu başladı. Bebek değil ama çocuk, daha böyle 5-6 yaş civarı. Bu filmdeki çocuk oyunculara özellikle de Jamal'ı oynayan o koca gözlü velede bayıldım.

Film temel olarak iki kardeşin hayatı üzerine kurulu. Filmin başlarında Jamal tuvaletteyken en sevdikleri sanatçı Amitabh'ın helikopteri geliyor. Jamal, Salim kapıya sandalye dayadığı için tuvaletten çıkamıyor. Elindeki fotoğrafa ve altındaki boklu çukura bakıyor. Çukura atlamayı seçiyor. En son ne zaman bir şeyi bu kadar çok istedim diye düşündüm. "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" filmini izleyince de (oradaki çocukların da film oynatmak için çabalamaları muhteşemdi) bunu düşünmüştüm. Jamal'ın çukura atlayışı, imzayı aldıktan sonraki sevinci gerçekten çok güzeldi.

Salim ve Jamal'ın karakterleri, iyi ve kötüyü anlatmakta çok güzel kullanılmış. Jamal'ın boka batmak uğruna aldığı imzalı fotoğrafı Salim satınca filmin gidişatı belli oldu dedim. Sonra da Salim beni yanıltmadı hiç. Film boyunca Jamal'a etmediği kötülük kalmadı. İkisinin beraber olduğu sahnelerde hep tetikte bekledim acaba şimdi ne yapacak diye. Latika'yı aldığı sahnede ben de Jamal kadar üzüldüm herhalde :) Filmin sonunda Latika'yı Jamal'a gönderirken yine bir kötülük yapacak dedim ama sonunda iyiler kazandı. Mutlu sonları seviyorum :)

Dilendirmek için çocukları toplamaları, güzel şarkı söyleyen bir çocuğun gözlerinin kör edilmesi (bu sahne içimi dağladı gerçekten), çok klasik gelebilir ama ben o sahneleri de çok beğendim. Kim 500 milyar ister ve Kenan Işık film boyunca aklımdan çıkmadı bir de. Dün akşam filmi bitirdikten sonra yazsaydım çok daha duygusal bir yazı olabilirdi bu..

Filmin kurgusunu ve konuyu sevdim. Filmin sonundaki dansa bayıldım, tam filmi kapatıyordum tesadüfen gördüm. Herkes dalga geçer ama ben Hint danslarını çok eğlenceli buluyorum :)


---- spoiler -----

2 yorum:

Ova (Excuse My Reading) dedi ki...

:) of ben de spoiler i okudum ve cok pis duygulandım
ama hiç yorum yapmamışsın oscarla ilglii?

unusual dedi ki...

benim gönlümün oscarını aldı slumdog millionaire :)