4 Aralık 2009 Cuma

Hadi çikolata yapalım :)

2 yıl önce çikolata kursuna gitmiştim, İstanbul'a gelmeden planlamıştım ilk işim o olacak diye. 4-5 saat süren çok eğlenceli bi kurstu. Bi bayramda heveslendim kurstaki gibi yaparım dedim aldım kuvertürleri Ankara'ya gittim. Annem bi kaba koydu kuvertürleri, su solu başka bir kabın içine oturttu. Çikolatanın ne kadar hassas olduğunu unutmuşum, anında yandı. Aylarca dalga geçtiler benimle, hainler :)

İşyerinden çok datlı bi arkadaşım var. Hadi dediğin zaman hemen yanında olanlardan :) Ramazan bayramından önce aldık malzemeleri, kalıpları, tarifleri okuduk işe giriştik. Bir akşamda bir sürü çikolatamız oldu. Beyaz, bitter ve sütlü kuvertür almıştık. Çikolata yapacaksanız dikkat edin en kolay yanan beyaz kuvertür, mum ışığında falan eritmek lazım herhalde :)

Malzemeler nelermiş

Kuvertür
Çikolata/ buz kalıbı
Yağlı kağıt
Fındık fıstık
Krema
Truff kağıdı
Bolca tencere, kap
Rende
Tahta kaşık

1. Kalıpta çikolata

Bu en kolayı kuvertürleri rendeliyorsun. Ben bunu beceremedim, sıkıldım. Bu iş arkadaşımın oldu! Benmari üsulü erittikten sonra, kalıplara döküyorsun. Önemli olan çikolata dolu kabın alttaki su dolu kaba temas etmemesi, buharında eriyecek yani.

Kurstan sonra kalpli bi çikolata kalıbı almıştım ama olmasa da olur. Çikolata kalıpları pahalı çünkü. Sonra malzeme alırken meyve desenli bi buz kalıbı gördüm, onu da aldım. İyi ki almışım. Buz kalıbı da kullanabilirsiniz yani. Plastik herhangi bir kalıp olur bence.


Çikolata eridikten sonra kalıplara döküyoruz. Kaşıkla koyuyoruz demek daha doğru galiba. Biraz oda sıcaklığında beklettik sonra buzdolabına koyduk. En güzel an, kalıptan çıkarma anı :)


2. Fındık fıstıklı çikolata

Yine kuvertürü eritiyoruz. Ocaktan alınca içine fındık, badem, antep fıstığı ve corn flakes koyuyoruz. biz nesfit koyduk gayet güzel oldu. Şöyle bi karıştırıp rastgele büyüklükte yağlı kağıda yerleştiriyoruz.Üstüne de başka renk bir çikolatayla çizgiler yapıyoruz. Fotoğrafta benim başarısız denememi görüyorsunuz. Bunu becerince üzerinde ince ince çizgiler oluyor.


3. Truff

Normalde bir ölçü krema bir ölçü kuvertür şeklinde tarifler ama yapmak isteyen bi kaç tarife baksın aklına yatanı yapsın :) böyle de güvenilmez bir aşçıyım :) Biraz yumuşak oldu gibi geldi bize çünkü. Marketlerde paket kremalar satılıyor 200gr. Onlardan aldık, bir tencerede kısık ateşte kaynattık 200gr rendelenmiş kuvertürü içine koyduk hooop eridi. Karıştırdık buzdolabına attık isterseniz bi kaç saat, isterseniz bir akşam buzdolanında bekletin. Çıkınca yuvarlayın, hindistancevizi, dövülmüş fındık vb. canınız ne isterse bulayarak küçük kağıtlara koyun. Çok güzel görünüyorlar :)


Bir de bu karışıma kekleri ezerek ilave edebilirsiniz. Muhteşem oluyor, kekli truff :) Bu da arkadaşımın başarısı, truff açılımı yaptı resmen :)

13 yorum:

Ova (Excuse My Reading) dedi ki...

bana da yapıcan dimii

cecilia dedi ki...

müthişşş görünüyorr, ama zahmetli bir iş sanırsam bide kalıba bayıldımm :)

Evren - Sahne dedi ki...

hazırı var allahtan hemen yiyoruz :)

unusual dedi ki...

@merope: yapıcam canım :)
@cecilia: zahmetli değil aslında ya, bi çeşit yapınca özellikle hiç zahmetli olmaz. bi kere de sadece fındıkla yaptım, yarım saat bile sürmedi :) http://unusual-unusual.blogspot.com/2009/10/jestine-jest-ulan.html
@Evren: ama bunun tadı başka:)

BEERREGULAR dedi ki...

ben yedim :)

Tuğba dedi ki...

Bende de başka bi tarif vardı, bulursam bi ara yazarım ben de :))

Afiyet olsun...

unusual dedi ki...

@ultima forsan: afiyet olsun, yine yapıcam en kısa zamanda :)

@umutperisi: yaz valla, yaz da yapalım hatta :)

Meriç dedi ki...

Ellerimize sağlık bitanecik arkadaşım! Daha bir sürü yapacak işimiz var önümüzde (Örn. Ebru)

unusual dedi ki...

evet ya unutmadım onu, yapıcaz en kısa zamanda :)

Esra E. dedi ki...

2 gündür aklımda fikrimde truff varken bu blogu bulup da bu tarifle karsılasınca anladım ki truff yapıp yemeliyim karsıma cıkıyor ye beni diye:) ellerinize sağlık cok sevdim yaptıklarınızı

unusual dedi ki...

€s®ac@: teşekkür ederim, çok mutlu oldum :) bence hemen girişin gerçekten hiç zor değil:)

buzlubadem dedi ki...

Trüfte 1 ölçü krema 2 ölçü çikolata oranı iyi oluyor :)

unusual dedi ki...

@Meliha Duran mutlaka deneyeceğim bu ölçüyü :)