14 Eylül 2009 Pazartesi

Güzel Türkçemiz!!

Ben bunlara dayanamıyorum ya, var mı benim gibi takıntılı olanlar?

Şarz: Bi insan nasıl şarz der ya? Şarj'dan daha zor değil mi bu kelime. Nasıl takıyorum buna Allahım, duyunca cinlerim tepeme çıkıyor.


Kelime sonlarını uzatma: Bu facebook ve msn zikleri çıktığından beri gençlerde bi yozlaşma var azizim. Yani ünlemlerin falan uzatılmasını anlıyorum, yaaaa, offfff vb. Bütün kelimeler uzatılarak yazılır mı? "nedeeeennnn gelmedddiiinnnnn?" milletin facebook accountu böyle cümlelerle dolu. Nası bi insansınız lan siz?

Sesli harfleri yazmama: Yemin ederim örnek bile yazamıyorum o kadar kıl oluyorum şu duruma. Birisi dişlerini sıkmış da öyle konuşuyormuş gibi geliyor. Nedir bi de bu acele yani? Sesli harfleri yazmamakla kazandığın zamanı nerede kullanıyorsun? Gidip Türk Dili ve Edebiyatı hakkında yazdığın makaleni mi bitireceksin? **nbr? napiosn?** Naptın lan aradaki harflere? (sessiz harften yiyene de örnek vermiş olduk burada)

Soru eklerini bitişik yazma: Bu kadar basit bi kuralı öğrenememeyi anlayamıyorum. Temel ilkokul bilgisi. Çok kolay ezberlenebilir yani. Dayanamıyorum hacı, buna da dayanamıyorum. İşyerindeki maillere "önce soru ekini bi ayrı yaz da ondan sonra iş iste" yazasım geliyor.

Dahi anlamına gelen -de'yi bitişik yazma: Beni bunun derdi öldürecek ya, bugüne kadar gördüğüm bir hatayı bile atlamamışımdır. Hepsini tespit ederim, istisnasız. Söyleyip düzellttirdiğim çok olmuştur.


-ki bağlacını bitişik yazma: İçim şişti yazarken, takıntılı bi mayakmışım ben meğersem. Buna da örnek veremiycem, valla bayılmak üzereyim.

4 yorum:

Tuğba dedi ki...

Takıntı mı dedin? "-de'yi ayırmayan biriyle ilişkim" olamaz diyecek kadar sapıttım ben.
Koca adaylarımı buna göre belirliyorum :))

Adama yazıyorum misal "seni özledim", cevap "bende seni özledim".
Anlamıyorum yani şu de'yi ayırmak neden zor? Öyle saklayamam ki ben onu :(
Bu tip yanlışların yapıldığı bir yazıyı okumak çile resmen. İnsanlar gülüyorlar böyle söylediğimde; ama diline özen göstermeyen yazıların içeriğinin ne olduğu çok da önemli değil gibi geliyor bana. Evet aşağılıyorum!
Üniversitede bile ders veriyorlar, hâlâ basmıyor milletin kafası.

"-ki" ekinin en iyi örneği de, "iyi ki doğdun"dur. Bu kadar basit işte ya...

(Ne dertliymişim, içimi kustum bi' anda :D )

Ova (Excuse My Reading) dedi ki...

birde mına koyim demek için a.q. yazmıyolar mı?? Allahım ifrit oluyorum, burunlarını kopartasım geliyor, saçlarını başlarını yolup depo gövdelerini tepiklerle önüme katasım geliyor.

unusual dedi ki...

-de'yi bitişik yazmışsın ama hahahahahah :))))))

unusual dedi ki...

@umutperisi:) ben de deliriyorum kafayı yiyorum ya, benim gibi biri olduğunu bilmek güzel :)